יום רביעי, 12 ביוני 2024

הכינה נחמה חזרה?

 

אמנם אנחנו ממזמן כבר לא במצריים, אבל נדמה שמכת הכינים שהחלה עוד בימי קדם- מסרבת לזנוח אותנו על אף הקידמה וההקפדה. אז מה גורם לכינים? האם באמת זה קשור להזנחה הורית ולחוסר הגיינה  ? האם יש כאלה שהכינים אוהבות אותן יותר (רמז- כנראה, על אף שזה מידע לא מבוסס) כל זה ועוד הרבה מעבר כאן.

אז בניגוד למה שאולי מקובל לחשוב- הכינה לא עפה, לא מזנקת ולא שוחה. היא פשוט מתקדמת והולכת ממקום למקום. הטפיל הקטן הזה ניזון מדם של האדם שעליו הוא חי, ואין לה שום יכולת קיום לא על גוף של אדם אחר. ולכן ההדבקה נעשית במהלך מגע בין שני ראשים כאשר ראש אחד נגוע. זו הסיבה שהרבה הורים, סבתות, גננות, וכד נדבקות באופן תדיר בכינים.

 


הכינים לא נמצאות דווקא על ראשים "מלוכלכים" או חסרי הגיינה. זה לא קשור לנקיון אלא לטיפול ספציפי לטפיל ולהדבקה מאחד לשני. אבל מה קורה לקרקפת באם לא מטפלים ? ד"ר אקרמן מסבירה: "הכינים לא יעלמו לבד. כל עוד יש אספקה של דם הכינה ניזונה ממנו וממשיכה להתרבות ע"י אספקת ביצים חדשות". עוד מוסיפה ד"ר אקרמן כי "אם לא מטפלים, אזי שמעבר לאי הנוחות שחש הילד (לרבות תפקוד לא תקין במהלך היום, בשינה ובכלל) הגרד עצמו עלול לפצוע את עור הקרקפת, מה שיגרום להפרשות דביקות ולהופעה של זיהום משני ובעיקר חיידקי. כך שכינים בשילוב זיהום חיידקי יובילו לפצעים, לכאב, לפריחה, למראה לא תקין של השיער (קשרים, גושים וכד) ולריח רע במיוחד". במקרים נדירים, כינה יכולה להישאר  תחת העור ולגרום ולדלקות חולות.

אז נניח וטיפלנו, והשקענו מאמץ בלהוציא את כולן... מדוע לעזאזל הן חוזרות? "הכינה לא חוזרת. לכינה אחת בודדה יש מחזור חיים ומספר קבוע של הטלות ביצים" משיבה ד"ר אקרמן, מומחית לרפואת עור.  "היא יכולה להטיל ביצים, והבעיה היא שהכינה מטילה ביצים ומהן בוקעות כינים חדשות, וכך למעשה נוצר היזון חוזר שקשה מאוד לצאת ממנו, מעגל אינסופי" .

מעודד לדעת כי ישנם אנשים שחסה עליהם התופעה המאיימת של כינים, יש אנשים עם נטייה נמוכה להדבק בתופעה המטרידה- אך אין לכך הסבר מבוסס ומאומת ובטח שלא מחקרים שתומכים בטיעון. "מה שכן מבוסס הוא העובדה שמגע ישיר עם ילדים מעלה את הסיכוי להידבק בתופעה, לרבות שיער ארוך. ולכן, ניתן רק להקיש כי לנשים ובנות יש סיכוי גבוה יותר להידבק" מוסרת ד"ר אקרמן.

 

לשיער ארוך יש יותר סיכוי להדבקה כי המגע של שיער בשיער הוא יותר קל (ולכן ממליצים מאד לאסוף את השיער..- ובכך ממזערים אך הסיכון). גם מזג חם ולח בשילוב של מקורות מים רטובים כמו בריכות וים, מעלים סיכוי להדבקה. בנוסף, קחו בחשבון כי שימוש משותף באביזרים אישיים כמו מגבות, מכוני גילוח, מברשות שיער- מעלים את הסיכוי להדבקה.

מה אפשר לעשות על מנת להיפטר מכיני הראש ?

קודם כל להבין שלצערינו- אין זבנג וגמרנו. הכינה מטילה ביצים והביצים ולעיתים אף הכינים מפתחות עמידות לחומרים הכימים הנמצאים בתכשירים. כמו כן הרבה פעמים יש הדבקה חוזרת כיוון שלא כל הילדים באותו המקום מטפלים בבעיה במקביל. כמו כן יש להבין שלא ככל שנהיה יותר אגרסיבים- הטיפול יהיה יעיל יותר- להיפך- שימוש בחומרים חזקים (חומץ, אקונומיקה, נפט וכד) או אפילו חומרים מבית המרקחת עם עור פצוע - יכולים לגרום לגירוי משני משמעותי בקרקפת. קשה להיפטר מכיני ראש מאחר שהן מתרבות במהירות ומפתחות עמידות כלפי תכשירים רפואיים קוטלי כינים.על מנת לטפל בכינים נדרשת סבלנות, אורך רוח ובעיקר- טיפולים חוזרים ונשנים.

 

יש שני אמצעים לקטילת הכינים- הדברה כימית (כמו ריסוס לחרקים...) ואמצעים פיזיקלים (כלומר "שחונקים" מכאנית את הכינה) . כיום קיימים תכשירים חדשים המבוססים על סיליקון ושמן. מניחים שכיני הראש לא תפתחנה עמידות נגד תכשירים אלו מאחר שהשפעתם אינה כימית, אלא פיזית.

 

אחד החידושים מהשנה האחרונה לטיפול בכינים: היא משחת איברמקטין שניתנת רק במרשם רופא. איברמקטין משמשת לטיפול בזיהומים שנגרמים מטפילים היא מחסלת את הכינים בפעם האחת! מורחים, נשארים עם החומר על הקרקפת כ15 דק- ושוטפים.

לאחר שווידאתם שילדכם אכן נדבק בכינים תוכלו לטפל בו בבית באמצעות סירוק במסרק צפוף או באמצעות תכשיר קוטל כינים. חשוב להבין כי אף אחת מהשיטות אינה מגנה בפני הדבקה חוזרת.

ניתן להשלים את הטיפול עם חומרים טבעיים כמו שמן עץ התה, שמן מנתה או שמן רוזמרין, שנמצאו יעילים במניעת הדבקה חוזרת, כמו גם עם שמפו יומיומי שמכיל ריכוזים גבוהים של שמן רוזמרין.

מאחר וכיני הראש אינן שורדות לאורך זמן כשאינן נמצאות במגע עם הקרקפת אין צורך לכבס כלי מיטה או בגדים שבאו במגע עם הכינים. יחד עם זאת, אם יש צורך לבצע חיטוי יסודי יש לאוורר את האריגים תחילה במשך 3 ימים, ורק אז לכבס במשך חצי שעה, בטמפרטורה של 60 מעלות צלזיוס.


קבלו כמה טיפים חשובים בענין!

·        צריך להבין שסירוק הקרקפת במסרק סמיך עדיין נותר הטיפול הבסיסי והיעיל ביותר כנגד הכינים.

·        יש לחזור על הטיפול אפילו יום כן יום לא על מנת לתפוס במסרק גם ביצים קטנות שלא בקעו. ניתן להעזרר גם בהסרה מכאנית של הביצים באופן ידני (ביצים אשר נמצאות במרחק מהקרקפת- יש סיכוי שאינן חיות..ואילו ביצים קרובות לקרקפת חיות בדכ)

·        במידה ויש קשרים בשיער או הפרשות שנדבקו לקרקפת כתוצאה מזיהום משני- יש לטפל בזיהום ולהמשיך במרככי שיער ולסרק את השיער בעדינות- אין צורך לחרוט את הקרקפת ו או לתלוש שיער בתהליך. המשמעות היא מספר החזרות ולא האגרסיביות.

·        להשתמש בטיפול דוחה כינים על בסיס קבוע כמו שמן רוזמרין וכן ללכת עד כמה שניתן עם שיער אסוף למסגרות עמוסות ילדים.

·        אפשר לשלב שימוש בקוטלי כינים אורגניים- טבעיים (סיליקון, חומץ, שמן מנטה, שמן רוזמרין)- אבל לא מומלץ בשום פנים ואופן לרקוח לבד בבית- אלא להשתמש בתכשירים שעברו התאמה מבחינת ריכוז ואיכות לשימוש על פני עור הילדים (שימוש בתכשיר לא מבוקר עלול לגרום לגירוי של הקרקפת ולאו דווקא ליעילות ).

 

המאמר נכתב באדיבות ד"ר להבית אקרמן, מומחית לרפואת עור.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה