אנשים רבים לא יודעים שאנו חשופים לקרינת השמש כל הזמן, בעיקר בקיץ הישראלי, גם בישיבה בצל, גם בנסיעה במכונית, אפילו אם מדובר בשהות קצרה בחוץ, ולכן חשוב להגן על עצמנו מנזקי הקרינה.
ד"ר להבית אקרמן מומחית לרפואת עור מסבירה: "נזקי השמש מצטברים לאט עם השנים. אם בהתחלה הגוף יכול לתקן אותם ולמנוע את נזקיהם, עם השנים, יכולת התיקון של העור נפגעת ונחלשת ואז מתחילים להיווצר סממנים של נזקי שמש שיבואו לידי ביטוי בסרטני עור, כתמים, קמטים ושינוי כללי בגוון העור - 30% מיכולת ההגנה של העור מנוצלת בשנות הילדות."
עוד מוסיפה ד"ר אקרמן: "הקרינה המזיקה מתחלקת לשני סוגים- UVA ו- UVB. ה- UVB שבעבר נחשבה לקרינה היחידה המזיקה גורם לשיזוף, כוויות וסרטן עור והכנה ממנו באה לידי ביטוי בגובה ה- SPF. UVA גורמת לשינוי בדנ"א, הזדקנות מוקדמת של העור ורגישות לשמש."
"ההמלצה היא למרוח קרם הגנה על העור כל יום, גם בימים בהם אין שמש ישירה. זה מסייע לשמור על העור מפני נזקי השמש ומסייע במניעת נזקים עודפים בקרבת השמש. גם בימי עננים או גשם, הקרם מסייע להגן על העור מפני קרני השמש שעדיין עוברות דרך העננים או שהעור נחשף אליהן דרך החלונות."
כיום מדפי רשתות הפארם מוצפים באינספור סוגי תכשירים של הגנה משמש, אך לא כולם בעלי יעילות גבוה . קרמי הגנה הם מוצרים שמיועדים להגן על העור מנזקי השמש. כשבוחרים בקרם הגנה, חשוב לבחון את מדד ה-SPF (פעם ביממה) המציין כמה זמן הגנה המוצעת מנוגדת לקרני UVB, ולוודא שהקרם גם מספק הגנה נגד קרני UVA.
במהלך העשור האחרון מחקרים מראים שיתכן שאלה אינן קרני האור היחידות שאנשים צריכים להתמגן מפניהן, מסתבר שאור כחול שנפלט על ידי השמש ומכשירים דיגיטליים עלול גם הוא להזיק לעור. אור כחול הוא חלק מספקטרום האור הנראה שהעין האנושית יכולה לקלוט וידוע גם בשם High Energy Visible Light (HEV). אורך הגל שלו הוא בין 380-450 ננומטר, מה שהופך אותו לאחד מאורכי הגל בעלי האנרגיה הגבוהה ביותר.
המקור העיקרי של האור הכחול אליו אנו נחשפים הוא השמש, אך אנו מקבלים קרינת אור כחול ממסכים דיגיטליים – מחשבים, סמארטפונים, טאבלטים, טלוויזיות וסוגים מסוימים של תאורת פנים. אור כחול שנפלט מהשמש במהלך חשיפה של שעה וחצי בקיץ הוא שווה ערך לשבועיים(1000 שעות)חשיפה קבועה למסכים. מוצרי הגנה משמש של אוון – מכילים TriAsorB שהוא המסנן הראשון בעולם שמציע הגנה אופטימלית מקרני UVB ו UVA והגנה מפני אור כחול HEV עד 420 ננומטר. הגורמות לפיגמנטציה והזדקנות העור.
טיפים חשובים מד"ר להבית אקרמן: כיצד לבחור את קרם ההגנה הנכון לקיץ הישראלי:
- מסנן קרינה צריך להיות של חברה/מותג מוכר, ולבדוק שהוא עומד בתו תקן איכותי ואמין. יש להקפיד שיהיה רשום על האריזה גם SPF (על מנת שיגן בפני UVB) וגם את המשפט מסנן קרני UVA/.
- ה-SPF צריך להיות בין 35 ל 50, אין צורך במקדם גבוה מכך. לא מומלץ לבחור מסנני קרינה עם SPF פחות מ- 30 זה יסנן פחות מ 93% מהקרינה- וצריך לזכור שהחישובים נעשו על מריחה בכמות הרצויה ובתנאי מעבדה, בפועל אנחנו תמיד מורחים קצת פחות ומזיעים קצת יותר.
- יש להתאים את מרקם התכשיר לגיל וסוג העור ולאופי הפעילות. למשל, אם ננסה למרוח תכשיר לבן וסמיך על גבר שעיר, זה לא ימרח כראוי ולא ייתן כיסוי מלא. אם ננסה למרוח תכשיר דביק על ספורטאי מזיע תוך דקה, יתחיל לנזול על העור ולהראות רע. כלומר- יש תכשירים היום במגוון מרקמים, צבעים והרכבי חומרים אשר יכולים להתאים במדויק לאופי הפעילות.
- מומלץ לחזור על המריחה כל שעתיים אם נמצאים בפעילות מחוץ לבית, ולמרוח את ההגנה משמש כחצי שעה לפני היציאה מהבית.
- לילדים מומלץ להשתמש בתחליב הגנה ייעודי לילדים.
- לרוב, אחת הבעיות בקרב נשים זה מה למרוח קודם- לחות או הגנה- מומלץ לאחד שכבות, פחות להעמיס בהרבה שכבות ולמרוח תכשיר שמכיל חומרי לחות יחד עם הגנה משמש.
- לאלו הסובלות מפיגמנטציה חייבות להשתמש במסנן קרינה גבוה- ובנוסף לשלב טיפול המסייע בתיקון כתמי פיגמנטציה בשלבים השונים של התפתחותם: מתהווים, מושרשים, חוזרים ונישנים, בכדי לאזן את גוון העור.
- לרוב נשים מתלוננת שמסנן הקרינה מקנה לפנים מראה לבן ומבריק- כיום יש מסנני קרינה במרקם יבש וגם כאלה המכילים גוון- וכך ניתן לחסוך שכבות. מסנן קרינה בצורת סטיק שהוא טוב מאוד לנשיאה בתיק ולאזורים רגישים כמו עיניים ושפתיים .יעיל ונוח לשימוש גם לחיילים.
- אל תשמרו בקיץ את מסנן הקרינה ברכב, הטמפרטורה הגבוהה מפרקת את הרכיבים.
- לא מומלץ לשמור את מסנן הקרינה קבוע ברכב- טמפרטורה גבוהה תפרק את הרכיבים.
ד"ר אקרמן מסכמת: "באופן כללי חשוב לדעת שהייה מרובה בשמש איננה מומלצת ועלולה לגרום לנזק לעור ולכן על אף השימוש במסנני קרינה- מומלץ להגביל שהיה בשמש בעיקר בשעות השיא שלה" .
שיהיה קיץ בריא.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה